Aceştia  au fost dezgropaţi astăzi din mormântul aflat în Cimitirul Ghencea. Deshumarea a avut  loc la cererea lui Mircea Opran, soţul Zoiei Ceauşescu pentru a afla dacă cei doi foşti dictatori chiar au fost îngropaţi acolo.

In jurul orei 09: 11 aceştia au fost dezgropaţi. Medicii legisti le-au prelevat  probe biologice, iar muncitorii  se pregăteau să toarne placa de beton peste rămăşiţele acestora. Fiul acestora, Valentin Ceauşescu a interzis accesul în Cimitirul Ghencea.

Sicriul lui Nicolae Ceauşescu nu era putrezit, ci doar înnegrit  de timp.

Tot în cursul zilei de astăzi urmau să aibă loc deshumarea cuplului Elena şi Nicolae Ceauşescu, ceea ce reprezintă o întoarcere în istorie. În urma unui proces îndelungat, instanţa a hotărât ca cei doi soţi să fie deshumaţi după 20 de ani de la moartea lor.

În ziua de Crăciun a anului 1989, la ora 13.20, debuta cea mai mare parodie judiciară a sfârşitului de secol XX: procesul Ceauşeştilor.

Numele soţilor Ceauşescu nu apare pe niciun act oficial, ei sunt trecuţi în registru sub numele de “doi ofiţeri”. La exhumare, legiştii vor recolta probe din ţesuturi, unghii pentru a face testul ADN şi pentru a-l compara, ei vor avea nevoie de ADN-ul urmaşilor.

Valentin Ceauşescu ar putea dona probe biologice pentru a compara ADN-ul cu cel al defuncţilor. Dacă se va confirma că soţii nu au fost îngropaţi acolo, mulţi din cei implicaţi în revoluţie vor fi nevoiţi să ofere explicaţii.

În aprilie 2005, Zoia Ceauşescu a cerut concesionarea părinţilor săi. Pe 30 septembrie 2005, judecătoria sectorului 5 a respins cererea Zoiei , ea a făcut contestaţie şi a cerut efectuarea unei expertize.

Întrebarea “Unde sunt inmormântaţi soţii Ceauşescu?” a stârnit nenumarate controverse din 1989 şi până astăzi. Cei care apar în filmarea cu îngroparea celor doi au spus mereu că Nicolae şi Elena sunt înhumaţi în Ghencea. Bulibăşeala din acte a adâncit însă misterul şi de-a lungul timpului nu s-a făcut lumină în acest caz.

Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean au devenit proprietarii mormintelor din cimitirul Ghencea, după 4 ani de procese.

Declaraţia lui Mircea Oprean, nimeni altul decât soţul fiicei defuncţilor, Zoe Ceauşescu:

Nu era nevoie de nicio aprobare din moment ce au trecut 20 de ani, era vorba de alte aprobări pentru scoaterea rămăşiţelor din cimtiri şi transportul la Institutlul naţional de medicină legală. Deshumarea, prelevarea unor rămăşiţe care ar putea fi supuse analizei şi apoi se pun la loc în mormânt. Întâi trebuie să aflăm dacă sunt ei, atunci vom face tot ce este creştineşte. Noi am parcurs un drum foarte lung pentru că nu ştim dacă părinţii sunt înmormântaţi în acele morminte. Însemnele de pe morminte aparţineau unor colonei. Dacă nu am fi forţat să dezgropăm, am fi fost acuzaţi de profanare de morminte.

A trebuit să obţinem dreptul de a fi concesionate aceste morminte, şi acum putem intra la morminte ca orice alt urmaş. Acum se prelevează oase care pot fi supuse testului ADN.


În cazul în care cei doi soţi Ceauşescu nu s-ar afla în aceste morminte, probabil că vom da statul român în judecată pentru că el trebuie să răspundă unde pot fi aceste rămăşiţe

Cartianu: “Dacă soţii Ceauşescu nu sunt înmormântaţi la Ghencea, Iliescu şi trupa lui ar trebui să ceară azil în Cuba sau Coreea de Nord”

Acesta  a declarat că, în cazul în care soţii Ceauşescu nu sunt înmormântaţi în cimitirul Ghencea, Ion Iliescu şi “trupa lui ar trebui să ceară azil în Cuba sau Coreea de Nord“.

De asemenea, Grigore Cartianu consideră că şi campaniile campaniile ziarului „Adevărul”, „Sfârşitul Ceauşeştilor” şi „Misterele Revoluţiei” au contribuit la acest demers de deshumare a cuplului Ceauşescu.

Mircea Oprean are o atitudine emoţională. Dacă nu ar fi din partea unui membru al familie, aş spune că este o atitudine nostalgic-comunistă. Evenimentele din ’89 nu au fost trăite de el ca noi ceilalţi.  Avem ceva în comun, noi , românii, cu Mircea Oprean. Avem în comun marea păcăleală la care am fost supuşi, marea ticaloşie pe care am înghiţit-o. Nu este uşor să suporţi adevărul care e dureros acum. Ne-a plăcut să credem că toţi particpam atunci la îngroparea unei dictaturi prin forţa poporului, printr-o revoluţie curată. “, a declarat acelaşi  Cartianu

Am aflat că a fost un joc murdar de putere care a depăşit graniţele României, anumite personaje din România au fost implicate şi noi am fost nişte figuranţi neştiutori, aş spune chiar naivi. “.

Andi Sârbu

Cititi si...